Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014

not long ago, not far from now

Έχω βρεθεί πολλές φορές σε αυτήν τη φάση. Είναι εκεί λίγο αφού έχεις αγγίξει τον πάτο. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση δεν είχα αγγίξει πάτο για την ακρίβεια. Είναι η στιγμή λίγο πριν κάτι μεγάλο. Το νιώθεις. Είσαι σίγουρος ότι κάτι έρχεται. Όχι ότι δεν είμαι ευχαριστημένος με τη ζωή μου μέχρι τώρα. Κάθε άλλο, θα έπρεπε να είμαι αχάριστος. Μπορώ και κάνω τη δουλειά που αγαπάω. Ακόμα και στον καιρό της κρίσης δεν έμεινα χωρίς δουλειά. Μεγάλο πράγμα. 

Σκέφτομαι κάποιες φορές ότι έχω κάνει στη ζωή μου περισσότερα από αυτά που μου αναλογούν ή αυτά που θα μου επέτρεπε η κοινωνικοοικονομική καταγωγή μου. Η καθηγήτριά μου (υπεύθυνη για την διπλωματική μου) λέει ότι η κλασική κοινωνιολογία είναι σαν τα ζώδια, και ισχύει. Όπου βασικό ζώδιο βάλε τάξη, ωροσκόπο εθνικότητα ή φύλο και πάει λέγοντας. Λίγο πολύ, είναι προδιαγεγραμμένο το μέχρι που μπορείς να φτάσεις. 

Κι όμως είμαι εδώ και τα καταφέρνω. Σε έναν εξαιρετικά μεγάλο βαθμό μόνος μου. Και είμαι περήφανος γι αυτό. Αλλά είσαι άπληστος αν θέλεις και κάτι παραπάνω; Μάλλον ναι, μάλλον όχι. Είναι σχετικά όλα. 

Μέχρι πρόσφατα ήθελα να φύγω από την Ελλάδα. Η μαγεία του εξωτερικού (την έχω ζήσει σε μεγάλο βαθμό), αλλά και οι καλύτερες προοπτικές τόσο εργασιακά όσο και εκπαιδευτικά, με τραβούσαν πολύ έντονα. 

Ωστόσο, με κάποιον τρόπο η ζωή στα φέρνει αλλιώς. Είμαι σε ένα σχολείο που χαίρομαι να πηγαίνω! Ένας συνάδελφος λέει ότι το χαμόγελο που συνοδεύει την κάθε καλημέρα μου το βλέπει μόνο στις καλημέρες των παιδιών λίγο πριν πάνε εκδρομή. Και για μένα το σχολείο είναι σαν εκδρομή. 

Γενικά είμαι καλός σε αυτό που κάνω. Είμαι διαβασμένος. Το ξέρω και είμαι παράλληλα πολύ ξιπασμένος. Το σχολείο αυτό όμως είναι τέτοια πρόκληση. Όλοι οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες είναι εξαιρετικοί και με εμπειρία. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα μαθαίνω κάτι καινούριο. Μιλάω με ανθρώπους που εκτιμώ και γίνομαι καλύτερος και ως άνθρωπος και ως εκπαιδευτικός. 

Με λίγα λόγια, στην Αθήνα έχω κάνει τη φωλιά μου. Ωστόσο, το περιμένω. Αυτό το κάτι που θα τα ανεβάσει όλα σε ένα άλλο επίπεδο. Το νιώθω έρχεται! Θα είναι εδώ, θα είναι αλλού (I also get itchy feet every now and then) δεν ξέρω...

2 σχόλια: